torsdag 21 juli 2016

Väna vida Vättern vid vallfartsortenVättern brukar beskrivas som en djup och kall sjö. Åtminstone i Vadstena motsägs det ryktet. Här är långgrunt och omkring +20’ en fin dag.
Vättern, Vadstena
Det är något särskilt med stadsbad. Där Stockholm har Långholmen och Malmö har Riban, har lilla Vadstena sin strandpromenad. Längs med vattnet går gångvägar över gräs och under skuggande träd. Ut mot sjön står en bred stenmur från vilken det går att klättra ned, och på några ställen öppnas den i trappsteg. Vi finner ett ställe under ett pilträd där mur saknas så det går att gå i.

Det går iallafall med viss möda. Vättern brukar också beskrivas som en stenig och blåsig sjö, och här passar det in. Du måste krypa på alla fyra över ettpar meter med släta men lite hala stenar för att komma till ett sandbälte och sedan grästuvor. Här kan du simma en bit i det utsökt klara vattnet, eller sätta dig ned och betrakta stadslivet från sjösidan.
Kryp i!
Klosterkyrkan från sjönMuren sträcker sig hela vägen från klostret till slottet och kanske längre, med en småbåtshamn emellan, och det är roligt att se hur väl vadsteningarna använder området! Här är ganska gott om badare, massor av solare varav en del verkar ha inrättat sig för dagen, ungar som plaskar på slippriga stenar och hundar som vallas på muren, alla med utsikt över den vida vattrade sjöytan.
Muren vid strandpromenaden
Sent på kvällen när vi går hem efter middagen ser vi de sista entusiasterna jubla i Vättern-vattnets solnedgång. Gångstigen vimlar av folk som hälsar på varandra, ty detta är en mötesplats. Där Stockholm har Kungsträdgården och Malmö har Lilla Torget, där har Vadstena sin strandpromenad.
Plus: Natur och kultur i skön förening
Minus: Det känns som om hela Vadstena tittar när du kryper över stenarna, men det är ju å andra sidan en så liten stad, väl?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar