lördag 16 juli 2016

Högtryck i Hölick
Utanför fina Hudiksvall ligger ön eller halvön Hornslandet. Åt ena hållet finns ett månlandskap av bara sten, åt andra hållet sandstränder mot Östersjön.
Östersjön vid Hölick, Hudiksvalls kommun
Sist vi var där hamnade vi utanför restaurangen Verandan, nära Hölicks camping. Rätt uppfattat bör det finnas en rad badplatser längs denna kust, men detta var en högtryckare till högsommardag med +31’ i skuggan, så längs med bilvägen var samtliga parkeringsrutor fulla. Det gällde att sno till sig en plats i skuggan.
     Vi har varit här när det var kyligt. Då hade vi hela tuvor med strandråg för oss själva och kom knappast i vattnet i motvinden. I värmen är det rena charteridyllen.
Fin vit sand, sega bladväxter att sitta på. Långgrunt med enstaka tångruskor, men inåt stenkanterna kan du snorkla.Ett brungrönt tånglandskap där du kan jaga småfisk. Döda räkor på bottnen, rödstrimmiga fiskrackare som glider dig ur händerna. Förgylld bur över blänkande bottensand eller skuggor över sjöväxter.

Det är som sagt långgrunt. När du sticker upp huvudet och rensar snorkeln hör du barnskrik och musikslingor från stranden. När du simmar vidare under ytan är du i din egen värld.

Plus: Fint att snorkla
Minus: Brist på parkeringsplatser

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar