onsdag 27 juli 2016

Dammen, en idyll vid fäbod och sågverk


På vägen från Sollerön mot Leksand finns en avtagsväg mot Mångbergs fäbodar. De är inte fäbodar idag, men ett fint område med fritidshus varav de flesta i gammal bebgyggelse. Där igenom rinner Mångån, grund och strid, och i den finns en damm vid ett före detta sågverk. 
Vid dammen finns en samlingsplats för midsommarfirande, grillning och bad. Dammen är avdelad med timmerstockar men vi märker inte att de särar på djup/grund eller ström/stilla. Barnen plaskar i från gräset eller hoppar från bryggan, innanför stockarna. Vuxna kliver på stege och bottentrappsteg och börjar simma, utanför stockarna. Kanske fyller de mest funktionen att hänga med armarna på.
Mångån vid Mångbergets fäbodar, Mora kommun
Vid sågverksbyggnaden finns broar där du kan stå och titta på vattnet, som strömmar ihärdigt nedanför dammen. Det går mycket bra att hänga med armarna också vid utflödet och se ner i fallet.
Trappstege vid bro och utflöde
Området sköts av en förening som tar bevarandet av sågverket på största allvar. Här badar du med respekt! I den förut så hårt arbetande lilla orten råder idag ett stilla lugn.
Bada inte här
Plus: Stillhet och skönhet
Minus: Dammen är inte stor, utsikten finns runt omkring

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar