torsdag 10 juli 2014

Hällsjön, källsjön - sommarens hjärta

Den som kör igenom Västerbyn norrut kan finna vägen upp mot Hällsjön. Här finns en liten fin badplats som helt och hållet sköts av sommarstugeägarna. Alltid välklippt gräs, en bänk för kläderna, sand och grus inne på grunt vatten – och så, knappa 25 meter från land, jättestenen. 

Att sitta med vatten upp till axlarna och filosofera på en stor sten mitt i en insjö mitt i världen är inte bara sommarens höjdpunkt utan livets. 
Att snorkla omkring den och speja nedåt den algbeväxta klippväggen är ett litet mysterium. Det känns som om otroliga hemligheter ryms djupt där nere, men det är inte mer än cirka tre meter så det går bra att ta sig ned och kolla in bottnen med cyklop. Då är den inte särskilt spännande. 
Men det är en fin upplevelse att glida runt med snorkel inåt land och för en stund leva med vajande sjögräs och stim av småfisk och solens rörliga rutnät över bottnen, allt i insjöns varma djupa tystnad.

Hällsjön är en källsjö med ovanligt klart vatten, ibland också svalt. Blåsiga dagar måste du vara vaksam, ty då är det svårt att urskilja stenblocken under ytan. Inte vill man skada sig när man är i sommarens själva hjärta.
Plus: jättestenen och snorklandet
Minus: myror
HD i Hällsjön, Västerbyn, Hedemora kommun
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar