måndag 14 juli 2014

Från skit till fint - Mälaren från sin Solnasida

Ulvsundasjön / Mälaren, Huvudsta i Solna kommun
Mälaren har ett fantastiskt fint vatten, till och med i storstadsområdet. För fyrtio år sedan luktade det dynga när man trillat i, men så är det inte idag. En sak som stad och län ska ha heder av är att man förstått att ta vara på sina vattendrag. De ska inte bara beundras från kajer - de ska gås i!

Södra Solna ligger vid den vik som kallas Ulvsundasjön. Tar man tunnelbanans linje 10 till Huvudsta centrum kan man gå mellan lindarna i Huvudsta allé och vika av mot sjön. Fortsätter man inåt Stockholm finns några båtbryggor där det går att komma i vattnet, men jag föreslår att du stannar till redan vid Huvudsta gård och stall, ett område som är en liten 1700-talssevärdhet i sig.

Här har det förträffliga båtkaféet byggt en brygga för kafégäster med sittplatser åt solen till, och i hörnet vid båt- och kaféskjulet finns en trappstege ned i vattnet, sunkig men duglig (till höger i bild)

Simmar du åt höger kan du kika in i sjöboden. Åt vänster följer du stranden med pilträd och hundpromenerare (som numera plockar upp efter sig). Rakt ut i fjärden har du utsikten mot Tranebergsbron och föralldel hela Traneberg. 
 Här ligger också bassängbadet, för den som mot betalning vill simma på led i klorvatten.

Plus: fem minuter från tunnelbanan och gångavstånd till Kungsholmen
Minus: påklädda kafégäster som tittar på fåtalet badare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar