fredag 18 juli 2014

Långforsens promenadbad

Långforsen, Sala kommun
Den som åker gamla vägen genom Sala kan inte missa skylten Måns Ols. Nya riksväg 70 är snabb och bra, men du missar både Silvköparens och Måns Ols badställe. 

Vid Måns Ols finns ett utvärdshus samt ett kallbadhus. Det senare är nyuppfört men kopierat på ett gammalt bad från 1938, så det är härlig miljö! Man klär om i avbalkningar för damer eller herrar, sedan kan man välja att simma i bassängen innanför bryggorna eller att bada utanför. Inte både-och tyvärr, ty det är förbjudet att simma under bryggorna. De som är hemma här gör det förstås ändå, men bryggorna är så låga att jag inte direkt rekommenderar det.

Damernas omklädnad - rakt ut i sjön
Här kan du promenera på solvarma bräder och titta på ungarna som hoppar från hopptornet, helt i trä. Du kan kliva ned i vattnet och promenera på behaglig grusbotten, promenera med vatten upp till låren eller hakan efter behag, gå fram och tillbaka och tänka på livet. Sedan kan du gå upp och promenera längs den skuggiga stigen förbi värdshuset och kägelbanan. Och så tillbaka igen för att promenera på bryggan eller i sjön, beroende på vädret.

Brygga, bassäng, hopptorn i trä
Plus: lika mycket kultur som natur

Minus: matos från värdshusköketInga kommentarer:

Skicka en kommentar