onsdag 24 september 2014

Badsäsongen är förbi - men inte Badsäsong

Sommaren är slut, badkläderna ute ur bilen. Vi tar en titt på ÅN.


För ettpar dussin människor här på jorden betyder ”ån” någonting alldeles särskilt. Ån är där vi lärde oss simma. Ån är där våra barn lärde sig simma. Ån är världens bästa badställe, utan att ha några speciella förutsättningar för det.

Ån är allmänning och sköts eller vansköts spontant. Alla människor och hundar som har lust badar här och tar med sig skräpet hem – hoppas vi som bor här.
Vid Ån finns en spindelbebodd omklädningshytt, en brygga som sett bättre dagar och en liten sittbänk där allas handdukar, fikakorgar och cyklop hamnar. 
Från åbron dök en gång byns ungdomar. Idag är det bara en halvmeter djupt så jag hoppas de låter bli
Kommer du förbi på vägen mellan Långshyttan och Stjärnsund kan du parkera här, äta matsäck och simma motströms till kraftledningen. Eller medströms till Björkudden och ut i Lången. Eller bara tvärsöver, in i näckrosorna. Du kan tappa grejer från bryggan och dyka efter dem. Eller retas med folk som fiskar och simma över deras kast. Eller reta upp dig på oss som såpskurar mattor från bryggkanten. Redan för femtio år sedan sa vi ”Badare har företräde”, ty åbryggan är en badbrygga.

Visst är det roligt när båtar och kräftburar ska sjösättas och bärgas, när en trejler fastnar i maskrosrötter eller en gräsklippare drar baklänges ut  i vattnet. Men viktigast är att ungar ska bli vattenvana. Torrsim eller kattsim, ta-dig-upp-bäst-du-kan-metoden eller jaa-vi-tittar-hela-tiden; allt duger bara de små liven kavar i och ur vattnet. Och det gör de. För vid Ån är det alltid någon som varit med förut som räddar dem så fort de tror att något i det gröna gungande vattnet kan vara det minsta farligt.

Här är vattnet så mjukt att du aldrig behöver balsam efter hårtvätten. Det finns lite sand för de yngsta att leka i och musslor att plocka upp, men framför allt är det ett hoppställe då det är cirka två meter djupt utanför bryggan. Bottnen är grönsvart och dyig och gömmer gamla däck, trasmattor, mjärdar, vad som helst.
Vid stranden dansar vattenreflexerna över grå alstammar, och när du simmar upp från ett dyk ser du solen som en suddig nebulosa genom buteljgrönt vatten. 


Tonåringar som rest över hela Europa, från Kreta till Brighton, har vi hört säga att det inte blir någon riktig sommar om man inte badat i ån. Så är det för folk med livslång badsäsong.
Långt in i mörka augustinätter hör vi skriken från ån. Det är det unga Västerbyn som generation efter generation manifesterar glädjen i att finnas till.

Bloggen Badsäsong tackar för i år! Under vintern kan det bli sporadiska inlägg, sedan återkommer vi i högform nästa sommar. Tack till alla läsare som hört av sig! Foton med badplats- eller simhallsrecensioner tas fortfarande gärna emot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar