onsdag 3 september 2014

Svalt i Engelsfors

Kalven/Edsken i Engelsfors, Hedemora kommun
Badsäsongen fick ett snabbt slut i år. I början av september är insjöarna nere på 17-18 grader. Men idag den varma eftermiddagen gick det att få en kort simtur efter jobbet. 

Undanskymt från de stora vägarna ligger ett verkligt fint litet bad som sköts av byborna. Mellan Långshyttan och Hofors svänger du in på den smala, slingrande avtagsvägen till Engelsfors, ett gammalt före detta bruk som bara har namnet gemensamt med Cirkel-trilogin. Inne bland sommarstugor och åretrunthus slingrar sig en oftast övervuxen fors. 
Vid badplatsen finns en rymlig parkering, och varma dagar är det gott om folk som sitter och fikar vid bänkar och bord. Området är tillräckligt plant för rörelsehindrade.

Det är grund sandbotten, men bara invid stranden. Utanför bryggan är det ett rejält djup, så där finns en mindre hoppställning, perfekt för att hoppa "synålen" rakt ned i sjön som kallnar betänkligt mot botten. 
Ute i sjön finns flytbrygga. Inne på stranden en rutschbana, men när vattenståndet är lågt kan barn göra sig illa när de rutschar i. 

Den lilla Kalven är en avsnörning av Edsken, som i sin tur är en del av sjösystemet Edsken-Fullen-Grycken med bra kanotleder, och här inne är vattnet mjukt, brunt och varmt - om än inte i september. 
Plus: hopp, dyk och lek
Minus: för mörkt för att snorkla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar