lördag 6 september 2014

Hällsjön källsjön, dess härliga hemlighet

Aldrig ger vi upp! För femte gången försökte vi hitta stigen till Hällsjöns östra sida där vi från vanliga badplatsen har sett klipphällarna. Visst finns det en stig, det finns flera. Alla leder de genom gallrad skog där man måste kliva över stammar och kvistar, eller genom ogallrad skog där man har kvistarna i ansiktet. Till och med när sjön syns är den onåbar.
Skogsvandringar är inte så trevliga som de låter
Aldrig ger vi upp... för första gången tog vi oss dit! Och visar härmed att målet är mycket, mycket bättre än vägen!
Hällsjön mellan Kallbäck och Österbyn, Hedemora kommun

Hällsjön är en källsjö med mycket klart vatten. Klipphällarna sträcker sig en bra bit ut i vattnet så man får kana ned försiktigt. Idag är så kyligt att vi inte ens vill doppa huvudet, men det vore underbart att sola och snorkla här en sommardag. Det är inte ofta det är folk här - har vi sett från andra sidan sjön - så det går bra att bada naken.  
På andra sidan tallbacken finns en primitiv liten grillplats. Eftersom viken har flera sidor bör här vara sol i stort sett hela dagen under sommaren.
Lite skärgårdskänsla i klipporna. Flötet i vattnet är en kräftbur
Det finns en prydlig liten brygga, men för att nå den måste man kasa nedför stenarna, så tydligen är den byggd för att de båtburna överhuvudtaget ska kunna förtöja. Detta är en badplats som håller hårt om sina härligheter. Den som känner bottnen lär veta var det går att dyka från klipporna, men först måste det undersökas var stenar och nedfallna trädstammar ligger.
Sista våta fotspåren denna säsong?

Vi tog en annan väg tillbaka. Men lika fientlig var terrängen. Inget att ge sig på i shorts och med ryggsäck den varmaste sommardagen. 
Aldrig ger vi upp... så nästa sommar kanske vi bygger en flotte? 

Plus: sommarens höjdpunkt!
Minus: bitska myror och snorhala stenar 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar