fredag 17 oktober 2014

Italienskt höstminne

Längst ned på Italiens stövelspets ligger en badort med välförtjänt gott rykte. Här finns flera stora och små badhotell med stig eller trappa ned till stranden. Att stranden är utmarkerad per kvadratmeter med liggstolar och parasoll får du räkna med. Det är vattnet som är huvudsaken - och det är klart och turkos. 
Medelhavet vid Tropea, Calabrien, Italien
Invid sandstranden är bottnen slät, men den djupnar brant till nedåt fem-sex meter. Och vilken sikt! När du tröttnat på att dyka upp och ner, bli andfådd och få öronfladder, då hänger du helt enkelt med tårna i repet som avgränsar badplatsen. Snorkel och cyklop, armarna utåt, bara flyt och se nedåt. Där finns en akvarievärld av gråblått, turkos och silver, och fiskarnas liv i vågrörelser och skuggor. Bara som omväxling en brun plattfisk som gräver ned sig i sanden eller en lysande orangeröd manet. 

Den lilla staden Tropea når du via landsväg eller en grusstig invid stranden, plus trappor. Här är inte lämpligt för rörelsehindrade någonstans. Men tar du dig till staden finns där flera bra restauranger, och grannstaden Pizzo (via hyrbil) erbjuder lika härligt snorklande, fastän på grundvatten mellan klippor.  

Plus: siktdjupet
Minus: dyrt hotell 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar