lördag 22 november 2014

Hjärtat på högvarv i Malmö eller Riban, så funkar det

Malmö kallbadhus, Ribersborgsbadet, Öresund
Malmö är en fantastisk stad, och vid stadsstranden, Ribersborgsbadet, är det säkert underbart om sommaren. Som på alla andra havsbad finns där väl ungar, hundar och smetiga glassar. Den tiden på året har jag aldrig varit där. Kallbadhuset, däremot, ser jag som höjdpunkten i en fantastisk stad. 
     Du kommer till Riban en rågråmulen dag, har tagit bussen från konferenslokalen eller vandrat längs hamn och strand. Du går längs en långbrygga in i ett välbevarat art deco-hus, du besväras säkert av att träväggar och kokosmattor inte är av högsta fräschör, men du går in för att göra som de andra. De andra är badvana malmöiter som helnakna gafflar om duscharnas alla tekniska fel.

I bastun tystnar de. I bastun med utsikt över Öresund i dis och måsar mot bron, där ska det vara tyst. Här värms det upp, här beskådas och begrundas.
Badet är höjdpunkten, även när vattnet närmar sig nollpunkten. Du lämnar bastun med handduk om höfterna, lämnar handduken på bryggan, du trippar nedför trappan mot det stora kalla marmorakvamarina och – badar. 
Lite kallt är det, men vad gör det när du själv är varm. 
     Du simmar ettpar upphetsade meter och kippar efter andan – jag badar i november! – eller i mars! – men plötsligt blir du iskall och rädd och vattentrampar upp i trappan. Men du kan inte låta bli, har du ändå utsatt dig för detta tar du gärna några simtag till, nu vet du hur mycket du står ut med. 
     Endorfinerna som bara var påbörjade exploderar under huden! 

Vet du vad det bästa är? Du kan göra om alltsammans! Du kan göra det genast, efter en tur i bastun, eller så tre år senare när du är i Malmö igen. Lika gärna kan du strunta i det och varm och glad gå in till Malmö igen. 

Plus: lyckokänsla
Minus: att inte bo i Skåne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar