fredag 1 augusti 2014

Monet badade aldrig i Munkbosjön

Munkbosjön, Hedemora kommun
Praktiskt taget mitt i den lilla staden ligger denna lilla pärla till sjö. En pärla är det, men - det måste sägas - en väldigt liten sådan. Badplatsen sköts av kommunen, med tvekan. Förra året hotade man att lägga ner, men än så länge klipps gräset vid och under vattenytan.
Det verkligt härliga är att du går hit från det likaledes lilla centrum på tio minuter. Sikta bara på serviceboendet och ta den välklippta stigen mot sjön.

Vid Munken finns gräsmatta, lite sand, omklädning och ett förvånansvärt rent torrdass. Som extra utrustning ett volleybollnät. Bryggan har trappstege, men du kan lika gärna dyka om än med försiktighet. Vattnet är nästan alltid ljumt under badsäsong, ty sjön är liten och grund, omgiven av villatomter. Badar gör du omfluten av näckrosor.  
Monet var aldrig i Hedemora. Men han skulle ha gillat detta.

En av Monets näckrosmålningar, lånad här

Tycker du om att trampa vatten med ögon och näsa i höjd med en gungande böljande yta av vita kronblad på jugendformade blad? Då kan du i en liten stad på en mycket liten badplats få en djupgående natur-&-kultur-upplevelse. 
Stirra in i trollsländans ögon, alla fasetterna, när hon sitter på bladet i väntan på rov! Det är ju inte dig hon väntar på. 
Vad Monet väntade på var det rätta ljuset. För att få det vid Munken måste du ligga med pannbenet intill nymferna, les Nymphéas

Plus: näckrosor
Minus: så smått, så smått

2 kommentarer:

  1. Ingrid Johansson3 oktober 2014 23:06

    Hej! Hittade din blogg via FB. Jag bodde i huset längst till vänster i den övre bilden i tjugo år, 1971-1991. Underbar tomt. Enda problemet med Munken på den tiden var svanarna.

    SvaraRadera
  2. Tack för respons, Ingrid! Tomten måste verkligen ha varit underbar.

    SvaraRadera