fredag 8 augusti 2014

Fint litet bad i fin liten sjö - Vikhyttan

Vikhyttesjön, Hedemora kommun
I lilla Vikhyttan, en så att säga förort till Hedemoras förort Garpenberg, finns en alldeles förtjusande badplats. Kommunen har tidigare drivit den som familjebad, numera sköts den helt ideellt. Från parkeringen går du en skuggig stig längs med en bäck; regniga somrar är här klafsigt. 

Vikhyttesjön är en prima källsjö med mycket klart vatten, även om det ofta är någon grad svalare än omgivande sjöar. På badplatsen finns gräsplan med bänkar, båt- och grillplats, hytt för omklädnad och en ganska racklig brygga. Dess värde som barnbad kan diskuteras eftersom det grunda området inte är särskilt stort. Redan innan bryggan slutar blir det för djupt för den som inte kan simma. Ändå slutar bryggan innan det är riktigt säkert att dyka. 

Simkunniga har glädjen av att leka herre-på-täppan på dykflotten en bit ut, eller att långsamt simma runt stränderna och titta på hur de boende ordnat sina egna bad- och båtplatser. Vikhyttesjön är liten - men badplatsen ligger i dess södra ände, så norrut är det fin sikt.  

Plus: hallonbuskar
Minus: knott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar