fredag 25 maj 2018

Västkusten är inte alltid bästkustenGovik. Lysekils kommun
Badställena på västkusten kännetecknas inte av glass-och sandkladdiga barns lek och ras. Här är baden är krävande. Hårda klippor, hala stenar, brännmaneter, västerhavets alla vindar över det kalla vattnet. Simkunnighet och förmågan att hålla munnen stängd är stora fördelar. Vid trapporna i klippan möts seriösa vuxna som stämmer av läget inför dagens morgonbad.

Govik är en riktigt go liten vik mellan Brastad och Lahälla. Den är relativt vindskyddad och en högsommardag med växlande moln går vattentemperaturen upp till nära +20’, så att rödmaneterna håller sig undan. Här finns träbrygga där ungarna håvar in krabbor hej vilt, och en trappstege där vi kliver i för att snorkla. Längst ut i viken finns ett högt hopptorn på klippan, men det är där maneterna finns, säger barmen.

Googlar du på ”snorkla på västkusten” hittar du massor av fina ställen. Ställen som det antingen inte går att ta sig till, eller som är för kalla, eller fulla av maneter. Här i Govik, inte listat på någon karta och utan mer än halvklart vatten, går det ändå att äntligen få se färgglad tång, randig fisk, glittrande musselskal och en sjöstjärna.
Det finns inga omklädningshytter, men kläderna ligger bra på varma klipphällen.

Plus: Det funkar
Minus: Mycket turande för lite bad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar