lördag 24 oktober 2015

Onsen på ryokan, eller japanskt varmbad


På en halvö ettpar timmars tågresa från Tokyo finns ett ryokan, värdshus, i en förtrollad skog. Du går bara några mossiga trappsteg ned, och är i en annan värld. Om du har tur finns ett bad i onsen, varm källa, alldeles utanför rummet.
     Du stiger in i ett skumt och till synes ogästvänligt rum. Sedan tänder du den sparsamma belysningeen och ser det heta källvattnet strömma ned i den lilla stenbassängen. Det doftar lite av svavel, lite av eukalyptus.
    
Du tvättar dig vid handduschen, sitter på en pall och slår vattnet över dig från en träbalja. När du är riktigt ren doppar du försiktigt foten i varmbadet. Det är omkring +40’, så det tar en stund för kroppen att vänja sig.
     Sedan sitter du där. Lutar armbågarna mot trappsteget och ser ut mot den täta gröna förtrollade skogen utanför den halvhöga glasrutan.
     Efter en stund är alla muskler avslappnade och huden röd. Då stiger du upp, sköljer dig  med ljummet vatten ur baljan. Ryokan håller som en självklarhet med handdukar och yukata, bomullsrock.
I det gamla Japan var detta ett sätt att få upp kroppsvärmen innan man lade sig i kalla sovrum. Idag är det en lyx.
     Doftblandningen svavel och eukalyptus följer dig in i sovrummet, där du ligger på madrass på tatami. Det är hårt, men allting är doftande rent och du sover gott.
Plus: den meditativa stämningen
Minus: dyrt, om det inte ingår i paketresa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar