fredag 7 augusti 2015

Två nyanser av ÖstersjönPå väg mot Sundsvall, när du passerat Njurunda kan du svänga av mot Bergafjärdens havsbad. Men gör det inte!
Det är lätt att parkera och du går genom en tallbacke till en traditionellt trevlig sandstrand. Så långt är allt gott och väl. Men mellan sand och vatten finns ett osmakligt bälte av dy, fågelbajs och ruggade fjädrar som du måste igenom. Den svaga doften av saltvatten är tilltalande, men fjärden är så grund att du går ett simborgarmärke innan du kan doppa dig åtminstone till hakan. I +17’-igt vatten.
     Sicket trams. På stranden solas och picknickas det, men alltså: om du vill bada är det uselt, om du inte vill kan du istället hänga i en park och slippa sandiga fötter med fågelskit och barr mellan tårna. 
Bergafjärden, Njurunda, Sundsvalls kommun
Knappt en mil närmare Sundsvall finns campingplatsen Fläsia. Här finns ett klippbad där vi var för ettpar år sedan.
Stenar i olika storlek och form utgör stranden, och om det blåser så är det rejält. En varm sommar är det ett härligt ställe med genuin havskänsla.
     Du ligger och guppar i vågorna och håller i stenarna, eller håller emot föralldel. När du ska upp är det vackligt och tånghalt och efteråt är du både genomblåst och genombadad. Då kan du sitta på en klippa och titta på vågorna.
Fläsia, Östersjön, Sundsvalls kommun
Plus: Fläsia
Minus: Bergafjärden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar