söndag 2 augusti 2015

I söta Säters ljuster”Söta Säter” är kommunslogan, och den lilla staden och gör skäl för sitt namn med trähusbebyggelse och fint småstadstorg. På lagom gångavstånd från stadskärnan ligger campingplatsen och badet. Varma dagar räcker inte parkeringsplatserna till, men för övrigt är det ett osedvanligt välutrustat ställe med kafé, rastskydd för vandrare och ett utomhus-gym bestående av stockar. Här finns också – hör och häpna – en rullstolsramp rakt ut i vattnet!
Ljustern, Säters kommun
Nedanför grässlänten finns en sandremsa som du når via söta trappor (ja, vi är ju i söta Säter). Du kan också gå i sjön från de släta stenhällarna, eller dyka från bryggan där det unga södra Dalarna håller till i skrålande baddjävelskap.
I år 2015 är flytbryggan med hopptorn försvunnen. Men det spelar ingen roll, den har tidigare år varit ockuperad av måsbon. Vattnet är lika mörkbrunt och mjukt som alltid, men utan siktdjup. 
     Trots envist matande av änder inne vid stranden känns det inte skitigt, Ljustern är tillräckligt stor för att härbärgera oss alla (även om inte flytbryggan var det). Därför är här fin utsikt. Åt ena hållet ser du granskogsklädda åsar, åt andra hållet skymtar det gamla mentalsjukhuset.

Plus: närheten till de söta trähusgatorna
Minus: inte lämpligt för snorklande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar