måndag 3 augusti 2015

Äventyret Jätturn


Jätturn-grottan rymmer en eka
Detta är en utflykt, en roddtur, en naturupplevelse och en utforskning. Inte precis ett bad. Men det går!
     På vägen Borlänge-Smedjebacken finns en avtagsväg mot Jätturns naturreservat. Du kör en skogsbilväg i nästan en halvmil, förbi slutet på allmän väg, till en parkeringsplats med skylttavla intill ett smärre kraftverk. Där börjar stigen mot Jätturns tjärn och grotta. Den är 2.5 km eller längre, beroende på hur du går. Grottan är inte skyltad, utan du följer motionsspåret runt tjärnen tills du råkar hamna vid rastplatsen. Här finns en kolarkoja för övernattning, grillplats och – två ekor!
Jätturn tjärn, Bråfall, Smedjebackens kommun
Du ror över tjärnen mot grotthålet, en grotta som är precis stor nog för en eka. Det är alltså inte en grotta som man kan kajka omkring i, utan här ror du in för att sitta stilla och titta. 
        Det är tyst och dunkelt, man ser klipporna över och under vattnet och hundratals namnristningar på väggarna. Den äldsta vi fann var från 1780-talet.
 Men Badsäsong då? Ja inte är vi vid en tjärn utan att gå i den! Men det är svårt då stranden är sumpmark. Man får sitta på en grästuva och ta ett grodhopp till simning. En del vattenväxter möter man, men inte så mycket just där ekorna ros. 
     Vattnet var överraskande varmt (minst +18’) och svart. På grund av dyn är det svårt att ta sig upp, man försöker häva sig upp på tuvorna. Kommer du upp med en hinna av natur på kroppen kan du skölja av dig i den fina lilla bäcken med bra fall från berget oppströms. Den behövs också till fötterna, eftersom du går på gammal kolbotten och blir ohjälpligt svart.

Badare som är tuffare än vi snorklade i och vid grottan. På den sidan är vattnet klart och bottnen stenig, det verkade vara 1.5m djupt och väl värt att se - men det får bli en varmare sommar. 

Plus: Som alla skogspromenader, utmärkt motion
Minus: Som all motion, väl så jobbigt
Simning i vildmark...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar