tisdag 12 september 2023

Uppdrag snorkling Rhodos 1

Att snorkla var huvudsaken med vår semester på Rhodos, så det var verkligt snopet när båtturen med detta syfte ställdes in pga vindarna. Vi hyrde bil istället, kustvägen på ön är lättkörd. 

Vi ville till Anthony Quinn-bukten, men lyckades inte hitta någon lucka på parkeringen. Men i samma vatten, på andra sidan bukten, finns Ladiko. Det är en ganska liten sandstrand till bristningsgränsen fylld av solstolar till rövarpris, så bytte om gjorde vi intill klippväggen. 


Ladiko, Rhodos

En bra taverna finns, och två duschar, så det går ingen nöd på en efter badet. Först tyckte vi vattnet var grumligt, men det var bara intill stranden där barnen lekte. Det djupnade och klarnade fort, och riktigt fin snorkling erbjöds. Stim av småfisk i millimeterstorlek, betande bamsar som liknade abborrar, och en och annan gulrandig elegant fisk. Bortsett från dem var bottenlandskapet av olikformade stenbumlingar en härlig syn.


Romerska badet i Kallithea, Rhodos

Efter lunch for vi norrut till Kallithea, För några euro får man se ett hyperrenoverat romerskt bad, och för några till hyr man solstol. Vi som bara är intresserade av vattnet la kläderna i någon sorts torr plantering. Restaurang och dusch finns också här, en bitvis vass grusstrand, och två cementpirer med flera rangliga badstegar. Men snorklingen var inte särskilt intressant; nästan ingen fisk och inga klippor.

Vattnet är på båda ställena ljuvligt, omkring +25’ så man kan ligga i och guppa länge.

Plus: Fiskstim i Ladiko, romerska badet i Kallithea

Minus: Klibbande sand i Ladiko. I Kallithea ska det finnas källor och grottor, men dem såg vi inte.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar