lördag 21 juli 2018

Hopptornet som fick nytt liv

Hönsan, Hedemora kommun
Hedemora har tre sjöar inom stadsgränsen, och hela två badplatser!
Vid Hönsan finns ett kallbadhus med högt hopptorn som var i bruk in på 1970-talet. Därefter övergick sjön till att bli en igenväxt, kväverik pöl där till och med fisken dog. Efter ihärdig syresättning är badvattnet åter tjänligt, och kommunen har låtit rusta upp hopptornet som vi hedemorabor är mycket förtjusta i. Under stor glädje återinvigdes badplatsen i mitten av juli.

Och badplatsen är just – ett hopptorn. Ett högt smäckert och vackert landmärke för staden. Ungdomarna klättrar i det och leker på det lika mycket som de dyker från det – lägsta plankan är 3-4 meter, ovanför finns två till.  
Ut mot hopptornet leder en svajig brygga. Trappstege finns, men du måst eta ett jättekliv nedåt för att nå den. Det är inte ett bad för folk med begränsad rörlighet. 
Omklädningsutrymme saknas, ja, egentligen saknas själva stranden. Från promenadvägen runt sjön sluttar en jordig brant där du står och vinglar med badkläder och handduk.
Trevliga villor kantar Hönsans stränder
Vattnet är ljusgrönt med rätt mycket omkringflytande växtdelar. Du kan simma förbi det gamla badhuset, och det är bara att hoppas på att också detta får sig en upprustning.
Stängt kallbadhus
lPus: Roligt att se på alla hopparna
Minus: Fötterna blir svarta av lerjorden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar