fredag 13 juli 2018

Historien om Huvudstabadet


I slutet av 60-talet öppnade Huvudstabadet. Ulvsundasjön, en del av Mälaren, var en kloak, men Solna kommun sänkte ned en gummibassäng dit renat och iskallt sjövatten sprutades in. Succén var stor, men kortvarig. Någon huligan högg hål i gummiväggen, och åtskilliga vildhjärnor dök åt fel håll, utåt i sjön. Inte för att de dog av det, men där var trots allt badförbud. Så tidigt 70-tal öppnades Huvudstabadet igen, nu med markgrävd bassäng, omklädningsrum, duschar och kiosk. Det badet finns fortfarande kvar.

Under åren har Mälarens vatten renats så det blivit allt bättre. Till och med den före detta kloaken Ulvsunda började betraktas som tjänligt badvatten. Fler och fler människor spontanbadade från motionsslingan längs med stranden. Vid båtklubben utanför Huvudstabadet har det också gått att ta sig i sjön via en trappa, även om det innebar att simma framför kafégäster.
Huvudstabadet, Solna kommun
Men i år öppnades Huvudstabadet igen! Nu har kommunen lagt ut en minimal sandstrand och byggt ut rejäla bryggor. Småbarnen är inhägnade på grunt vatten, vuxna dyker rätt ut i sjön. Eftersom båttrafiken är livlig blir det ganska kraftiga svallvågor, så simkunnighet krävs.
Dykbryggan mot 4m djup
Viss missnöjdhet har hörts om att badet är för litet. Men vi är mitt i tättbebyggt område, kulturhistoriskt tillika! Det fantastiska med Huvudstabadet är hur det lyckats under alla sina faser – och att Ulvsundasjön överhuvudtaget är badbar!
Plus: Du simmar i storstan
Minus: Sadistiskt vasst grus på gångstigen mellan sand och gräs

Vy mot grannstadens broar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar