lördag 29 juli 2017

Besök på Bästkusten

En varm och solig högsommardag på Västkusten måste vara fullkomligt underbar. Tyvärr är sådana dagar svåra att pricka in för den tillfälliga besökaren.
Heebukten i Västerhavet, Heestrand, Tanums kommun
Landskapet är bisarrt, med pannkaksplatta åkrar och bulliga bergsklackar. Bortsett från grönskan något av en vildavästern-kuliss, men på strandängarna betar kor och får. Vi slingrar oss norrut från Lysekil till lilla Heestrand, som en gång bör ha varit fiskeby och nu är semesterboställe. 
     Längs kusten slingrar sig en bekväm asfalterad stig förbi båtplatser och sandplätt ut mot bysamfällighetens badplats. Släta klippor sluttar ned i Västerhavet, och här finns både brygga och trappstegar.
Vattnet är cirka +18’ mitt i sommaren, låt vara en sval sådan, och det luktar lagom salt. Det är förmånligt att olika kliv-i-ställen finns, eftersom det är nödvändigt att hålla koll på rödmaneterna. När de väljer att ha samling runt ena trappstegen och struntar i den andra går det att simma ut en bit. Vattnet är gråblått och klart, och klipphällen där vi lägger kläderna är behagligt torr för blöta handdukar och fötter.
Plus: Läget, med stigen längs havet
Minus: Brännmaneter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar