fredag 24 juli 2015

Fint bad i Djursholm under en fin kvart

Germaniaviken, Stora Värtan, Danderyds kommun
Efter att ha läst Holmqvists bok Djursholm, Sveriges ledarsamhälle var det väl värt att göra ett besök på plats. Har strövat omkring där förut, men med bok och foton överst i minnet blev det lilla samhället mer sevärt. Här finns många praktfulla villor i nationalromantisk stil, som förväntat, men lika många imponerar bara med storlek. Enligt Holmqvist finns det flera fina badplatser i Djursholm, och en av dem hittade jag på promenadavstånd från centrum.

Vädret var uselt, så en de två (2) parkeringsrutorna var lediga. Här i Djursholm räknar man inte med utsocknes badare, hit ska folk komma på cykel. Eller så lämpar de ut barnflickan och ungarna innan de kör vidare till viktigare uppdrag.
     En delvis stenlagd gångstigleder mot barnbadet med sandstrand. Det ligger så nära den grumsiga småbåtsmarinan att jag inte hade stora förhoppningar på vattenkvalitet, men här är verkligt klart och fint vatten. Bräckt eller kanske salt, eftersom detta är en Östersjövik om än inringad. Bottnen är också härlig, med sand och enstaka ljusgröna växter, och inte alltför långgrund. Men vattnet är förstås kallt en sommar som denna, ca +16’. 

Badade här
Om du har gott om tid bör du promenera vidare på de prydliga stigarna under ekar och lindar. Där finns vuxenbadet. Här kan du dyka från klippan, och vyn mot båtleden och holmarna vidgas. 
Inte här, tyvärr
Plus: Det ståtliga kala trädet vid stranden
Minus: Otillgängligt, knappt om parkering

Plus Politik och poesi, om Djursholm och boken om det

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar