söndag 17 december 2017

Decemberbad för ett år sedan


Bahia Petempich

För ungefär ett år sedan befann vi oss vid Atlantkusten i Mexico. Mellan Playa del Carmen och Cancún ligger Bahia Petempich, ett ställe helt ägnat åt snorkling. Här finns en bar för frukt och dryck, en annan för uthyrning av snorkel, simfötter och flytväst. Vid strandkanten ligger tre-fyra båtar. Lika många skeppare och guider är redo att forsla ut oss till reven.
Att snorkla i Mexico är inte direkt som att gå och bad. Lämpligen anmäler man sig till en organiserad tur, vilket kostar 500-1000 kronor, och transporterna kan bli långa och dryga. Men det är värt det för den som prompt vill komma ut över de mycket ljusa vågorna, vita vid horisonten. Båten ankrar vid ett rev och snorkelguiden simmar före, tecknar åt gruppen att följa efter.
Att simma i grupp är en ny oförutsedd upplevelse, och den ter sig allt från irriterande till idiotisk. Men antagligen är det enda sättet att klara sig i vågorna och inte dra iväg för långt i rena glädjen över korallrevets härligheter.
Revet är brungrönt och violett. Fiskarna har alla färger du kan tänka dig. Mest fantastiskt är det när de står och vaggar i jättestim i sjögången.
undervattensfoton ur broschyren
Trots flytvästen är snorklandet kämpigt. Efter 30-4o minuter i gropig sjö har du salt i ögon, näsa och mun. Då känns det lyxigt att få en vattenflaska på båten, och sen papaya, melon och ananas när du går iland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar