måndag 22 augusti 2016

Förortsbad, en välsignelse


Förorten är komplex. När du tror att du är fånge mellan betongbyggena i Norsborg och Hallunda är du endast en långpromenad från hela härliga Mälaren.

 

Hallunda, Botkyrka kommun
Ett av dess många badställen är Slagstabadet, en rymlig badplats med stor gräsmatta och sand- eller grusstrand. Här finns omklädningshytter och välgjorda badbryggor som inkluderar funktionshindrade, samt under sommaren en kiosk för dryck, glass och enklare livsmedel.


Kommer du hit om morgonen, före jobbet, är det med undantag för koltrastar och skator alldeles tyst, och du simmar ut i svalt men solbelyst vatten. Efter jobbet är det skugga, och så dag kan det vara fullt med tonåringar av rustikt beteende. Då är du glad över gångstigarna längs stranden. Här trivs du och bävrarna:

Foto: Monica Vigstål
Du kan hänga kläderna i en buske och kliva i på stenarna för en simtur i Mälarens erkänt fina vatten; grönbrunt, mjukt och lagom vågigt. Har du tur ser du hägrar eller färjan till Ekerö. När du simmar hör du ungdomarna hojta från bryggorna, ser deras språng ut i den sista solstrimman. Själv är du i brungrön bladskugga, vattnet är ljumt och arbetsdagen är slut.


Plus: Förortsnära natur med bad

Minus: Kan bli fett med folkInga kommentarer:

Skicka en kommentar