lördag 13 juni 2015

Premiärbad -15Säsongspremiär! Brukar äga rum i slutet av maj, men denna usla försommar med dess kalla nätter blev det att vänta till 12 juni.
Efter en lång kvav arbetsdag visade sig lilla Munken i Hedemora från sin bästa sida. Ingen mölja av pollen och alger, inga insekter och i det närmaste +17’. 
Använder vi termometer? Ja, ibland. När vi kommer ihåg att ta med den. Gäller i båda riktningar. Åtskilliga sjöar i Svealand har fått en billig Clas-Ohlson-termometer i ofrivillig gåva av mig. Så behövs den inte heller mer än som korrektivt stickprov. Vi vana badare känner av det med kroppen.
 
Första badet brukar gå enligt modellen ner-upp-&-skrika, dvs knappt +15’ vatten; simmar du runt bryggan är du tuff. När det går upp en grad till är det lugnt att simma den lilla vändan, och blir det +17’ känns det helt acceptabelt, du simmar frivilligt lite till. 
     Vid +18’ börjar det sanna badlivet. Då dyker du i, tvättar håret och sköljer det under simturen, och när det blir ännu varmare är det bara att njuta för +20' ska det vara en riktig sommar. Om vattentemperaturen under en värmebölja går över +23’ är det inte lika roligt. Då blir du inte sval i vattnet heller, huden blir seg som näckrosblad, och så kommer fågellopporna och spysjukan. 
Det har vi inte upplevt sedan 1990-talet.
    
Sommaren 2015 har bara börjat, och verkligen inte uppmuntrande. Men Badsäsong kommer att köra på. Här finns sparade foton, om nu sommaren blir à la 1962.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar