lördag 27 augusti 2016

Litet men välment i stängslad Tängran


I Enviken finns en liten sömnig campingplats med en liten fin badplats. Här är för mycket vass, men campingen verkar alldeles för avslagen för att göra något åt saken.
     En liten smal brygga leder ut på lite djupt vatten (1.5m). Bottnen är sand, vattnet brunt och lite varmt. Men omklädningshytt, räddningsring och sopkorg är i normalstorlek. 
Tängran, Enviken, Falu kommun
Ut mot bryggan har man placerat ett lågt nätstängsel som förbryllar oss. Ska barn stängas in eller sjöodjur stängas ute? För om bad är förbjudet p g a någon farsot  skulle de väl skriva det?
     Långt senare får vi reda på att ett stängsel eller bara ett rep i strandkanten håller kanadagäss och andra bajsande fåglar borta. De fattar inte att de kan flyga över det, och om det stämmer är lösningen lika enkel som smart.  
     På bottnen ligger några fiskedrag. Vore väl bättre att ta bort dem – eller ska också de skydda mot faror vi inte ens kan ana?

Plus: Utsikt mot åsar och ängar med hässjor
Minus: Knott i gräset

måndag 22 augusti 2016

Förortsbad, en välsignelse


Förorten är komplex. När du tror att du är fånge mellan betongbyggena i Norsborg och Hallunda är du endast en långpromenad från hela härliga Mälaren.

 

Hallunda, Botkyrka kommun
Ett av dess många badställen är Slagstabadet, en rymlig badplats med stor gräsmatta och sand- eller grusstrand. Här finns omklädningshytter och välgjorda badbryggor som inkluderar funktionshindrade, samt under sommaren en kiosk för dryck, glass och enklare livsmedel.


Kommer du hit om morgonen, före jobbet, är det med undantag för koltrastar och skator alldeles tyst, och du simmar ut i svalt men solbelyst vatten. Efter jobbet är det skugga, och så dag kan det vara fullt med tonåringar av rustikt beteende. Då är du glad över gångstigarna längs stranden. Här trivs du och bävrarna:

Foto: Monica Vigstål
Du kan hänga kläderna i en buske och kliva i på stenarna för en simtur i Mälarens erkänt fina vatten; grönbrunt, mjukt och lagom vågigt. Har du tur ser du hägrar eller färjan till Ekerö. När du simmar hör du ungdomarna hojta från bryggorna, ser deras språng ut i den sista solstrimman. Själv är du i brungrön bladskugga, vattnet är ljumt och arbetsdagen är slut.


Plus: Förortsnära natur med bad

Minus: Kan bli fett med folk



torsdag 18 augusti 2016

Sval simtur i kraftverksdamm

I den lilla byn Arkhyttan ligger flera ganska vackra men framför allt välhållna hus. Vinkelrätt från landsvägen går en bank ut mot en badbrygga i den lilla dammen.
Arkhyttedammen, Säters kommun
En liten bit är det sandbotten, men förvånansvärt fort djupnar det och utanför bryggan bottnar du knappast, så det går bra att dyka. Vattnet är mörkt och mjukt, och i september när vi var där var det givetvis svalt. Med årets korta badsäsong är det nog ännu kallare redan nu i augusti.

Det ser ut att kunna bli mycket växtlighet i dammen, men rakt ut från bryggan går det bra att simma utan att snärjas av något obehagligt. Du har fin utsikt över gårdarna - som förstås också ser dig när du står och torkar dig bryggan.

Dammen begränsas av en bro med ett litet fall där det legat ett mindre kraftverk. Damm och kraftverk konstruerades 1917 och platsen är fascinerande. Dessvärre är det inte slyröjt, så det är nästan ogörligt att utforska strömmen nedanför. 
Plus: Oväntat vacker plats
Minus: Inte mycket simutrymme

fredag 12 augusti 2016

Inte vad vi kallar varmvatten!


Prästabadet började som storsatsning i bergslagskommunens lågkonjunktur. Genom spillvärme från fabriken skulle sjövattnet värmas upp för bad så gott som året runt. Det blev inte riktigt så.

Prästabadet i Barken, Smedjebackens ko
Barken är en lång härlig sjö som sträcker sig mellan Smedjebacken och Söderbärke, vackra dagar smyckad av färgglada segel. Vid Prästabadet finns gräsmattor, lite sand, omklädningshytter som ser ut som gammaldags glasskiosker, och ett arrangemang med flera bryggor och ramp för funktionshindrade.
Väl utrustat med sittplatser, både bänkar och trappsteg
Det går att dyka ut i Barken, eller kliva ned i en avgränsad bassäng i duk, där vattnet påstås vara två till fem grader varmare än den omgivande sjön. Denna dag av förskräckligt väder är det +18’ innanför och +17’ utanför. Det är inte vad vi kallar varmbad! Bassängen är djup, men vattnet verkar mörkt eftersom det är instängt.
Plus: Ett prima friluftsbad så gott som mitt i stan
Minus. Spräckta visioner ger inga bra vibbar

söndag 7 augusti 2016

Smygbad vid Pråmleden


Om du från Stjärnsund väljer att gå den nedlagda järnvägsbanken mot Långshyttan, den så kallade pråmleden, kommer du att passera ettpar sommarstugor med bryggor ut i den lilla sjön Holen.
Holen, Rörshyttan, Hedemora kommun

Stugägarna verkar inte vara hemma annat än under högsommaren. Så i juni och sen augusti går det bra att låna en gungande brygga för ett snabbdopp. Sjön är liten men folktom, med brunt fint vatten.
     Bryggan är exklusivt utrustad med trädgårdssoffa och lyktstolpe. Trappstege finns och den bör du använda, för bottnen är ävjig vid stranden. Visst är det dykbart vad djupet beträffar, men de årstider då det går att smygbada här är vattnet vanligen för kallt.
Plus: Vy mot vildmarken på andra stranden
Minus: Vi hoppade över en huggorm

torsdag 4 augusti 2016

620 meter långgrunt!



För länge sedan när dalaturismen drog igång byggdes en ångsbåtsgrygga i den långgrunda Rättviken i Siljan. Bryggan är 628 meter lång och längst ut på den lilla holmen finns eller fanns ett kallbadhus. Idag är bryggan renoverad av frivilliga och tjänstgör som allmänt hängstråk och i någon mån badplats. 
Bryggan i Siljan, Rättviks kommun

Det är alltså långgrunt. Cirka 620 meter långgrunt. Från bryggan leder trätrappor ned så att du kan gå ner i knädjupt vatten och loda omkring. Det roligaste vi haft där var en mycket varm sommar när vattnet var fullt av folk – de satt på sandbottnen och drack kaffe, läste tidningen, rökte, och två spelade kort på en flytande bricka.

Om det är en mycket kall sommar är bryggan också bra att ha, för du slipper bada när det räcker att vada. Längst ut där man skulle kunna dyka bör man undvika det, för än i denna dag går båten Gustaf Wasa förbi ibland.
Till höger om, sett från land, finns en camping med ett helt normalt bad. Om man nu vill ha det så.  

Plus: Bryggan
Minus: För grunt

måndag 1 augusti 2016

Vila vid denna källa...



Skulle det hända att du övernattar på Vilan i Stjärnsund – och det är en god idé! – får du tillgång till Grycken direkt från trädgården. 
Grycken vid Stjärnsund, Hedemora kommun
Vilan är ett ekologiskt spa med lätt exotisk inredning i Stjärnsunds vackra bruksmiljö. Alldeles bakom huset finns en brygga i båtfarleden från Grycken in mot bruket. Båtägare kallar stället Svandammen, efter Vilans ägare.
Rundtursbåten Elise väntar i brukets marina
En liten lekplats för barn finns i sanden, men de går knappast i vattnet om de inte formligen älskar att snärjas i insjötång. Badbryggan gungar eftersom dem ligger förtöjd i en gungande bryggbåt. Här gungar allting, så lägg ifrån dig mobilen och handduken på något och låt dem gunga! Kliv så i på trappstegen och simma rakt ut för att undvika växterna. Du är i Stjärnsund, södra Dalarnas hjärta, och har sensommarmorgonen för dig själv eller ihop med den du älskar.
Kommer du hit en annan årstid erbjuder Vilan mini-spa med bubbelbad och massagebänk. 

Plus: Gryckenvatten
Minus: Trångt