söndag 28 juni 2015

Träbrygga är modellen i Österbybruk



Österbybruk i norra Uppland är turligt nog beläget vid Stordammen, en långsträckt sjö med tättbevuxna stränder. Vid campingplatsen finns det väl utrustade Simbadet vars största attraktion är träbryggorna. 
     Stranden kantas av en brygga som förgrenar sig utåt sjön. Det finns trappor för att kliva i och ur den bassäng som bildas in mot land, vill du utåt lär du dyka i.
     Badet ståtar också med ett rejält hopptorn på uppskattningsvis sju meter som skymtar i bakgrunden av bilden. 

Simbadet i Österbybruk, Östhammars kommun

Vattnet är brunsvart, svårt att uppskatta djupet. Bassängen som vi trodde var barnbad djupnar hastigt till minst 1.5 m.

En liten unge hör mig prata om hur mycket jag gillar bryggor, och frågar nyfiket: Varför det? - För att de är torra, rena, varma, lena och inte fastnar under fötterna, förstås!

Plus: Skräddare korsar ivrigt ytan, och inget växtsnusk alls
Minus: Kanhända campingbor undrar vad du har där att göra – som om det inte vore självklart att en badare badar!

onsdag 24 juni 2015

Långgrunt i Lången



Här har Långshyttans vägsamfällighet gjort sitt bästa för att ordna badställe. Fin gräsplan med bord, bra parkering. Grund, ljum vik. Bryggan ligger parallellt med stranden, vilket gör den säker för små barn. Å andra sidan – den vuxna – är det för grunt att dyka, så du lär sitthoppa i vattent eftersom stege saknas. Sedan kan du simma ut mot Långens vida vy – om inte näckrosorna vore ivägen.

Gustafsnäs vik
Lången har egentligen bra vatten. Men i grunda vikar som denna räcker det med att du sätter ned foten så är sikten skymd. Inte för att näckrosor stoppar en badgalning, men när de inte enbart slingrar sig om benen utan också slår dig i huvudet, då är det för mycket Monet och för lite simtag.

Folk som badar här gör det inte. De sitter på stranden och tittar på mycket små, väluppfostrade barn som leker i sanden. Men en kall eftermiddag såg vi bygdens ungdom ha spontan bryggdans.

Plus: Ambition
Minus: Själva badet

lördag 13 juni 2015

Premiärbad -15



Säsongspremiär! Brukar äga rum i slutet av maj, men denna usla försommar med dess kalla nätter blev det att vänta till 12 juni.
Efter en lång kvav arbetsdag visade sig lilla Munken i Hedemora från sin bästa sida. Ingen mölja av pollen och alger, inga insekter och i det närmaste +17’. 
Använder vi termometer? Ja, ibland. När vi kommer ihåg att ta med den. Gäller i båda riktningar. Åtskilliga sjöar i Svealand har fått en billig Clas-Ohlson-termometer i ofrivillig gåva av mig. Så behövs den inte heller mer än som korrektivt stickprov. Vi vana badare känner av det med kroppen.
 
Första badet brukar gå enligt modellen ner-upp-&-skrika, dvs knappt +15’ vatten; simmar du runt bryggan är du tuff. När det går upp en grad till är det lugnt att simma den lilla vändan, och blir det +17’ känns det helt acceptabelt, du simmar frivilligt lite till. 
     Vid +18’ börjar det sanna badlivet. Då dyker du i, tvättar håret och sköljer det under simturen, och när det blir ännu varmare är det bara att njuta för +20' ska det vara en riktig sommar. Om vattentemperaturen under en värmebölja går över +23’ är det inte lika roligt. Då blir du inte sval i vattnet heller, huden blir seg som näckrosblad, och så kommer fågellopporna och spysjukan. 
Det har vi inte upplevt sedan 1990-talet.
    
Sommaren 2015 har bara börjat, och verkligen inte uppmuntrande. Men Badsäsong kommer att köra på. Här finns sparade foton, om nu sommaren blir à la 1962.