tisdag 26 augusti 2014

Tvätta håret i sensommartid

För första gången på flera år fick jag inte bada på min födelsedag. Men dagen efter blev det till och med hårtvätt, och detta på ett favoritställe!
Övre Klingen, mellan Strand och Lövåsen i Säters kommun

Denna helt underbara badplats sköts av bysamfälligheten. Parkering finns, liksom omklädningshytt uppe i slyn. Också en liten sitt- eller grillplats erbjuds.
Den stabila träbryggan med inhägnader för barnbad leder ut på det djupa. Där kommer du i genom att dyka från bryggan eller via trappstege. Det bästa är hopptornet med 1-2-3 meters avsatser. 
 

Vattnet är ljumt och brunt. Har försökt snorkla, men trots god sikt är det lite för mörkt. Däremot är det härlig utsikt mot Klingen eller sommarstugorna i dess närhet.

Övre Klingen är en trolsk sjö med livgivande vatten. Du ser de vita näckrosorna bre ut sig utan risk för att simma in bland dem. 
Vattenväxter på bryggans ena sida. 

Plus: atmosfären
Minus: nej - vad skulle det vara i övre Klingen?

fredag 22 augusti 2014

Gammal badplats i storlommens vatten

Lången är en härlig sjö. Den sträcker sig från Långshyttan till ån i Västerbyn, alltså mitt i bebodda områden, men ibland kan den te sig som en Norrlands-sjö. 
Storlommen ropar, annars ser du inte ett liv i närheten. 
Att bada i Lången har blivit allt mer besvärligt sedan vattenståndet sänktes, vad nu detta kan bero på. Brist på regn säger en del, lokala kraftverk säger andra.

År 1964 var sista gånget ångtåget tuffade förbi. På den tiden låg en allmän badplats vid den före detta sågen. Fram till 1980-talet bestod bottnen delvis av sågspån. Idag är stället privatägt, såvitt jag vet.
Lången, Västerbyn, Hedemora kommun

På släta urbergshällar ligger ettpar sommarstugor alldeles förträffligt till. Men bryggan är vinglig och skulle behöva vara dubbelt så lång för att komma ut på simdjup. Går du i från stranden är det mestadels dyigt. Men simmar du ut längs med vassen kommer du i närheten av lommens och skäggdoppingens vatten.

Plus: grannens tuppar gal
Minus: före detta såg - före detta badplats

tisdag 19 augusti 2014

Bad i u-form

Uvbergsviken, Ösjön, Borlänge kommun
Mellan Ornäs och Torsång, utanför Borlänge, ligger Uvbergsviken, som är en del av Ösjön vilken utgör Borlänges del av de sjöar där Faludelen heter Runn. 
Komplicerat? Ja, att hitta dit. Men nedanför villaområdet finns tydlig skylt och rejäl parkering. 

Uvbergsviken är speciell i så måtto att den är nästan vinkelrätt u-formad. Det är en viktig regel att man aldrig ska simma rakt ut, utan hålla sig längs stranden. När man följer den regeln i Uvbergsviken så simmar man rakt ut. Det är stranden som följer med! 

Badplatsen ligger i baksol, men gräsmattan är fin. Sandbottnen är slät, men grund. Bryggan är mer att betrakta som en bänk för telefon, handduk och shampo, varifrån du kan gå ut och gå i vattnet. Tröttnar du kan du alltid sätta dig på bottnen, den är mycket bekväm. Eller simma rakt ut, det får man ju inte göra så ofta. Ännu ett alternativ är att beundra båtarna som ligger förtöjda i viken.  
Plus: behagligt litet
Minus: bäst lämpat för plasklek

fredag 15 augusti 2014

Sommaräventyr i småsjöar

Holmen i Bysjön, Hedemora kommun
Sjöarna Lången-Bysjön sträcker sig mellan Långshyttan och Rörshyttan. Om du är i de trakterna, försök ta dig en rodd- eller kanottur.
Vid holmen i Bysjön är det alltid roligt att krångla sig iland och gå på fast mark mitt i sjön. Att gå runt den tar en minut. Ändå händer det att folk ror hit för att grilla, och att bada går också an även om bottenstenarna är både hala och vassa.
Intill holmen ligger ettpar-tre (beroende på vassförekomst och vattenstånd) stenar där du kan parkera båten och snorkla. Hur härligt som helst, och har du tur får du syn på en kräfta nere i dunklet.
 

Lången saknar holme, men har Fiskmåssten. Täckt av guano sticker pucklarna upp ur djupet (nåja, 2.5m). Det går inte att göra fast här, så man turar om med att simma och hålla ekan. Om du snorklar hittar du förhoppningsvis Den Andra Stenen – den som inte syns ovanför ytan men är en förträfflig dykstart.   
Snorkel skymtar bakom Fiskmåssten
Plus: den barnsliga känslan av sommaräventyr
Minus: du måste ha tillgång till båt

onsdag 13 augusti 2014

Bada med tågkoll i Horndal

Rossen, Avesta kommun
På andra sidan järnvägen, i den lugna bruksorten Horndal, finns en utmärkt anläggning vid namn Sandvika camping. Du som inte bor på campingen parkerar bekvämt vid fotbollsplanen.  
Sandstranden ligger nära både bil-och järnväg, så trafiken syns och hörs vilket är att betrakta som underhållning. Hur ofta ser du ett orange tåg eller en bilkö vid rödlyset när du ligger på kö på banan i simhallen? 

Under ett långvarigt högtryck är vattenståndet så lågt att bryggan ligger för grunt. Om du då väljer att gå bort mot stenhällarna, med buskar som döljer omklädningen, så får du lite svårt att vackla i på de vassa småstenarna. Men lyckas du manövrera dig i vattnet så är det faktiskt härligt att snorkla genom insjötången för en undervattensupplevelse. 
Några större stenar finns också på bekvämt sittdjup. Bäst att hålla utkik efter dem om du inte är intill bryggan! 
Plus: både dusch och dricksvattenpump finns på området
Minus: grunt, med antingen växter eller stenar

söndag 10 augusti 2014

Gryckens klara vatten...

Klacklandets badplats, Stjärnsund, Hedemora kommun
Ett av baden vid Grycken – kanske det bästa – är bryggan vid sommarstugeområdet Klacklandet i Stjärnsund. Som alltid när du besöker en badplats som sköts privat ska du anpassa dig efter övriga badares önskemål. Det är de som ser till att det är så här fint!

Edsken-Fullen-Grycken är ett sjösystem med utmärkt vatten, fina vyer och bra utflyktsmål. Du kan parkera vid kyrkan, och efter högmässan eller marknaden ta en skogsstig mot badplatsen. 

Dykning är förbjuden, men med cirka 1.5 meters djup så går det bra. Simma bara inte nedåt! Grycken har fått sitt namn efter sina grynnor, det vill säga grund och stenar, och det är inget skämt. Därför är det härligt att snorkla över det beväxta och omväxlande undervattenslandskapet. För att var en insjö är det mycket bra sikt. 
Om du istället håller du huvudet ovanför ytan ser du in mot klippstranden eller ut mot öarna. Kanske passerar en häger eller fiskgjuse, ett gäng kanotister eller den vita Elise, före detta lastdragfartyg, på en av sina turer med turister.




Plus: allt du drömmer om under vinterkvällarna

fredag 8 augusti 2014

Fint litet bad i fin liten sjö - Vikhyttan

Vikhyttesjön, Hedemora kommun
I lilla Vikhyttan, en så att säga förort till Hedemoras förort Garpenberg, finns en alldeles förtjusande badplats. Kommunen har tidigare drivit den som familjebad, numera sköts den helt ideellt. Från parkeringen går du en skuggig stig längs med en bäck; regniga somrar är här klafsigt. 

Vikhyttesjön är en prima källsjö med mycket klart vatten, även om det ofta är någon grad svalare än omgivande sjöar. På badplatsen finns gräsplan med bänkar, båt- och grillplats, hytt för omklädnad och en ganska racklig brygga. Dess värde som barnbad kan diskuteras eftersom det grunda området inte är särskilt stort. Redan innan bryggan slutar blir det för djupt för den som inte kan simma. Ändå slutar bryggan innan det är riktigt säkert att dyka. 

Simkunniga har glädjen av att leka herre-på-täppan på dykflotten en bit ut, eller att långsamt simma runt stränderna och titta på hur de boende ordnat sina egna bad- och båtplatser. Vikhyttesjön är liten - men badplatsen ligger i dess södra ände, så norrut är det fin sikt.  

Plus: hallonbuskar
Minus: knott

måndag 4 augusti 2014

Klosterbad i spegel

Spegeldammen, Kloster, Hedemora kommun
En spegeldamm avser en liten inmurad vattensamling utan växter; ingenting ska krusa ytan. Dammen i Kloster håller inte riktigt för det, ty den håller på att växa igen. 
Kloster ligger längs en grusväg mellan Husby och Stjärnsund. Parkerar gör du lämpligen vid herrgården. 

Stenbron
Vid dammen finns en sandplätt för barn och bord för vuxna. Småbarn leker gärna i sanden, men det är inte många som badar fastän den fantastiska omgivningen ursäktar det hastiga doppet och korta simmet. 
Redan orden spegel och kloster är tillräckligt för att sätta sinnena i rörelse. Det fina, bruna vattnet förstärker bara upplevelsen. 

Förr kunde man simma fram till vattenfallskanten, vilket var hisnande trots att vattnet inte är strömt. Men idag går det bara att simma knappa tio meter just i dammens mitt, på grund av vattenväxterna. Du kan dock gå längs muren av dammen för att se vattenfallet. 

 
Vattnet faller ned i en skuggig fors
Plus: man kan bese ruiner av det gamla klostret, samt minnen från det före detta krutbruket
Minus: dammen borde röjas

söndag 3 augusti 2014

Härliga salta bad - nääe

Östersjön vid Bönan, Gävle kommun
Nordost om Gävle ligger Bönans fiskeläge med en gammal fyr som man får klättra upp i. Stranden är en fin liten bukt med midsommarstång och rejäl parkering. Familjer sitter och njuter i solen. Här har vi två gånger trott att vi ska bada i Östersjön. 
Första gången var en tolvgradig regndag då havet blåste upp på oss i salta skumvippor. Det var inte svårt att avstå. En härlig högsommardag är badet efterlängtat – men vi trampar ut i gyttja. Vattnet är mjölkvitt. Strandens gräs är svart av gåsbajs. För andra och sista gången avstår vi, drar iväg med kladdiga fötter.
Det ser trevligt ut för dem som har långbryggor...
Men vi far inte så långt, bara till Engesbergs camping. Här är inte fullt så mycket lera, men bottnen är sugmjuk och vattnet grumsigt. Huden luktar mer lera än salt efteråt.
Det är bästa sommardagen, och i vattnet omkring +19’. 
Så – det är bra att det är bättre, men det hade varit bättre om det varit bra.
Vid campingen
Plus: alltid roligt att se havet
Minus: nä fy tusan!

lördag 2 augusti 2014

Gäst hos Medelhavet

Här kommer ett alldeles färskt gästblogginlägg. Badsäsongs utsände i Grekland rekommenderar: 
Mikros Gialos (lilla stranden) på ön Lefkas bland Greklands joniska öar. Medelhavet är turkos och ligger lugnt mellan kullar och berg. Strandens stenar är släta och vita. Här råder en stillhet som man sällan hittar på andra badstränder.
foto: Christer Sjögren
Plus: ön, dess bad och atmosfär
Minus: inte inom pendlingsavstånd

Detta gäller dig som läsare: Har du foto och beskrivning av platser där du badat kan du skicka in dem som gästblogginlägg!

fredag 1 augusti 2014

Monet badade aldrig i Munkbosjön

Munkbosjön, Hedemora kommun
Praktiskt taget mitt i den lilla staden ligger denna lilla pärla till sjö. En pärla är det, men - det måste sägas - en väldigt liten sådan. Badplatsen sköts av kommunen, med tvekan. Förra året hotade man att lägga ner, men än så länge klipps gräset vid och under vattenytan.
Det verkligt härliga är att du går hit från det likaledes lilla centrum på tio minuter. Sikta bara på serviceboendet och ta den välklippta stigen mot sjön.

Vid Munken finns gräsmatta, lite sand, omklädning och ett förvånansvärt rent torrdass. Som extra utrustning ett volleybollnät. Bryggan har trappstege, men du kan lika gärna dyka om än med försiktighet. Vattnet är nästan alltid ljumt under badsäsong, ty sjön är liten och grund, omgiven av villatomter. Badar gör du omfluten av näckrosor.  
Monet var aldrig i Hedemora. Men han skulle ha gillat detta.

En av Monets näckrosmålningar, lånad här

Tycker du om att trampa vatten med ögon och näsa i höjd med en gungande böljande yta av vita kronblad på jugendformade blad? Då kan du i en liten stad på en mycket liten badplats få en djupgående natur-&-kultur-upplevelse. 
Stirra in i trollsländans ögon, alla fasetterna, när hon sitter på bladet i väntan på rov! Det är ju inte dig hon väntar på. 
Vad Monet väntade på var det rätta ljuset. För att få det vid Munken måste du ligga med pannbenet intill nymferna, les Nymphéas

Plus: näckrosor
Minus: så smått, så smått