torsdag 31 juli 2014

Med Näcken i Leksand

Ejen i Leksands kommun
Ejen är en skogssjö omgiven av jakt- och bärmarker, slingrande grus- eller till och med gräsvägar, samt utströdda sommarstugor. Som gäst i en av dem fick jag låna badklipporna vid en ö eller halvö som nåddes av en byggd bank genom ett vassbevuxet träsk.


Vattnet är fantastiskt klart, bottnen otroligt stenig. Det är verkligen inga bekymmer med vare sig insjötång eller vass. Från en kulle med bärris och tallbarr kliver man i från sten till sten och vadar eller vinglar ut i vattnet. Därifrån går det att simma ut till stenblocken, eller till andra öar. Här finns inte mycket folk, så man slipper badkläder. Det räcker med en handduk eller rentav en tvål på stenarna, efter den vidunderliga simturen i tystnaden mellan himlen och de stora skogarna.

Plus: den smarta idén att lägga ut trottoarplattor som klivstenar
Minus: hit kommer man endast via privata tomter

tisdag 29 juli 2014

Skogsbad nära Säter

Dammsjön, Solvarbo, Säters kommun
I byn Solvarbo utanför Säter skyltas mot badet i Dammsjön. Vad du finner är en närmast exotisk kombination av långgrund sandstrand mitt i tallskogen. 
När de mörka barrträden glesnar avslöjas en överraskande stor sjö. Vattnet är klart, du får nöjet att se dina fötter vandra utåt över den släta sandbottnen. Det vill säga, om inte femtielva plaskande barn och deras leksaker fyller såväl luft som vatten.
En försommardag var badplatsen nästan tom
Dammsjön har en rejäl kommunal strand. Den är tämligen tillgänglig för rörelsehindrade, här finns en skuggig parkering vid den barrhala stigen ned mot sjön, samt omklädningsrum och utedass. Detta, utöver det fina vattnet, bidrar förstås till att det i högsäsong kan bli väldigt mycket folk här.
Plus: simma med vy över barrträd som kammar himlen
Minus: myror, mygg och andra illvilliga kryp

söndag 27 juli 2014

Dellensjöarna

Den undersköna Dellen-leden går på näset mellan tvillingsjöarna. Du ser bitvis sly, men långa sträckor hinner du njuta av sjöutsikten med bryggor, båtplatser och möjliga badplatser. Så småningom kommer du till Blodmyra camping.
Den skyltar med kaffe och våfflor, den har minigolfbana och stugor - men glöm det. Det finns ingen där. 
Vad du får är en härlig sandstrand (om det är förmiddag så solen ligger rätt, och det inte blåser) som löper ut i en mycket långgrund sjö. Ett utmärkt barnbad. När du trampat sand en bit kan du simma ut och titta på norra Dellen. Det är den värd.
Norra Dellen, Hudiksvalls kommun
På andra sidan vägen finns ännu en camping, alltså vid södra Dellen. Den verkar faktiskt ha kaffe etc, och den skyltar med bad, men när vi senast var där fann vi en brygga mot ett myggrikt träsk. 

Det kanske inte är så roligt att bada i Dellen. Men en skönhetssyn är de båda Hälsinge-sjöarna.
Plus och minus: som ovan


fredag 25 juli 2014

Hälsingebad i Skidtjärn

Skidtjärn, Hällbo, Bollnäs kommun
Här är en fin liten sjö med privata badstränder längs stränderna. En av dem lånade vi, med bra grusbotten, fint brunt vatten och mycket småfisk.
En lustighet är att medan ytvattnet är mycket varmt, så känns det iskallt runt fötterna om man sträcker på benen. Värdfolket sa att så är det oftast, beroende på vindarna.

Tvärsöver sjön ligger den egentliga badplatsen i Hällbo, helt nära kyrkan som skymtar på bilden ovan. Där finns en mycket omtyckt sandstrand. 
Plus: bräkandet av får
Minus: lite för mycket vass

onsdag 23 juli 2014

Skvallerbäcken, nära och långt borta

Nu far vi till en före detta badplats. Kanske en badplatskyrkogård. 
Skvallerbäcken går bara att nå från sjösidan, och den har inte använts på många år.
Skvallerbäcken i Bysjön, Rörshyttan, Hedemora kommun
På 1960-talet var detta simbassängen för oss som inte åkte utomlands. Här fick vi vattenlek i ljumt vatten på långgrund sandbotten. Via tallrötter klängde vi sedan upp till badrockar och saftkorg som ställts på stubbåkern. Detta går att göra än idag. 
På 80-talet ställde någon barnvänlig människa hit en rutschbana, men den är knappast åkbar idag.
Rutschbana till vänster, klätterrötter i mitten
Någon har lekt här för inte så länge sedan
Tack vare solblänket i den övervuxna rutschbanan går det att gissa var man ska gå in med båt. Innanför vassen öppnar sig fortfarande den lilla bassängen med sin mjuka botten. Det är bara att ställa ifrån sig eka eller kanot – den kan inte ge sig iväg – och vada omkring i spelet av sol och skugga. Trollsländorna svirrar i vassen och du känner dig långt borta… kanske som utomlands, i den helt vanliga och alldeles annorlunda insjön

Plus: en speciell plats
Minus: där det inte går att simma

söndag 20 juli 2014

Fullen - svårbadat vid Silfhytteå

Fullen vid Silfhytteå, Hedemora kommun
Mellersta delen av sjösystemet Edsken-Fullen-Grycken är den som är minst bebadad, såvitt jag vet. Ett sätt att komma i den är vid Silfhytteå, det i viss mån sevärda ödebruket mellan Stjärnsund och Långshyttan.
Vid Silfhytteå går slussen mellan Grycken och Fullen. Det går med god vilja att simma i slusskanalen på Gryckensidan, men den är grund och full med döda löv.

På andra sidan slussen finns en båtbrygga där man kan dyka i försiktigt (djup 1.6m sa en båtägare). Bottnen består av dy och otrevliga nedrasade grenar. Du ser endast en liten del av sjön, men stränderna ger å andra sidan ett ödemarksliknande intryck med sin myrskog. Vattnet är ljumt – idag mitt i värmeböljan +24’, och med tanke på det skyddade läget bör den hålla hygglig temperatur även kallare dagar.
Du kan lägga kläderna på en bro över bäcken och överväga att bada fötterna i den istället.
Till höger en av masugnarna
Vill du se hela Fullens yta låter det sig göras vid en udde längre ut. Men där är det hala stenar, sälgbuskar vid strandkanten, mycket broms och alltför grunt. Innan du kommit ut på simdjup trasslar du in dig i vattenväxter.


Plus: passa på att se masugnarna vid Silfhytteå
Minus: vill du i Fullen lär du anstränga dig lite!

fredag 18 juli 2014

Långforsens promenadbad

Långforsen, Sala kommun
Den som åker gamla vägen genom Sala kan inte missa skylten Måns Ols. Nya riksväg 70 är snabb och bra, men du missar både Silvköparens och Måns Ols badställe. 

Vid Måns Ols finns ett utvärdshus samt ett kallbadhus. Det senare är nyuppfört men kopierat på ett gammalt bad från 1938, så det är härlig miljö! Man klär om i avbalkningar för damer eller herrar, sedan kan man välja att simma i bassängen innanför bryggorna eller att bada utanför. Inte både-och tyvärr, ty det är förbjudet att simma under bryggorna. De som är hemma här gör det förstås ändå, men bryggorna är så låga att jag inte direkt rekommenderar det.

Damernas omklädnad - rakt ut i sjön
Här kan du promenera på solvarma bräder och titta på ungarna som hoppar från hopptornet, helt i trä. Du kan kliva ned i vattnet och promenera på behaglig grusbotten, promenera med vatten upp till låren eller hakan efter behag, gå fram och tillbaka och tänka på livet. Sedan kan du gå upp och promenera längs den skuggiga stigen förbi värdshuset och kägelbanan. Och så tillbaka igen för att promenera på bryggan eller i sjön, beroende på vädret.

Brygga, bassäng, hopptorn i trä
Plus: lika mycket kultur som natur

Minus: matos från värdshusköket



tisdag 15 juli 2014

Amungen eller Trampa med träskmonster

Amungen, Myckelby, Hedemora kommun
På kommunens äldre kartor finns badande-gubbe-tecknet vid Amungen i Myckelby. Men numera verkar kommunen ha lagt ned projektet. 
För övrigt går det inte att hitta dit, och det med rätta. Du kör ned en stig vid en lada och parkerar utanför densamma på privat mark. Framhärdar du fräckt i att gå stigen ned mot båtplatsen finner du en omklädningshytt, en livboj och en hygglig sandplätt från bättre dagar.  

Amungen är ljum och grund. Vid strandkanten är det lera – inte den vanliga insjödyn som rörs upp i virvlar, utan äkta seg blålera. Ta några steg så har du sjunkit ned upp till knäna.
Dethär är ett verkligt kul bad för den som vill tänka sig in i hur det är att sugas ned till träskmonstren. Eller ett fräscht bad, för den som tror på lerans främjande effekt för huden.

Om du inte hör dit, ge upp. Du orkar inte trampa ut till simdjup, inte heller att tvätta porerna rena efteråt. Den grå hinnan kanske ger upp vid något annat bad, någon annanstans. 
Plus: specialeffekter
Ytterligare plus: du kommer aldrig att hitta dit
Minus: badstället som sådant

måndag 14 juli 2014

Från skit till fint - Mälaren från sin Solnasida

Ulvsundasjön / Mälaren, Huvudsta i Solna kommun
Mälaren har ett fantastiskt fint vatten, till och med i storstadsområdet. För fyrtio år sedan luktade det dynga när man trillat i, men så är det inte idag. En sak som stad och län ska ha heder av är att man förstått att ta vara på sina vattendrag. De ska inte bara beundras från kajer - de ska gås i!

Södra Solna ligger vid den vik som kallas Ulvsundasjön. Tar man tunnelbanans linje 10 till Huvudsta centrum kan man gå mellan lindarna i Huvudsta allé och vika av mot sjön. Fortsätter man inåt Stockholm finns några båtbryggor där det går att komma i vattnet, men jag föreslår att du stannar till redan vid Huvudsta gård och stall, ett område som är en liten 1700-talssevärdhet i sig.

Här har det förträffliga båtkaféet byggt en brygga för kafégäster med sittplatser åt solen till, och i hörnet vid båt- och kaféskjulet finns en trappstege ned i vattnet, sunkig men duglig (till höger i bild)

Simmar du åt höger kan du kika in i sjöboden. Åt vänster följer du stranden med pilträd och hundpromenerare (som numera plockar upp efter sig). Rakt ut i fjärden har du utsikten mot Tranebergsbron och föralldel hela Traneberg. 
 Här ligger också bassängbadet, för den som mot betalning vill simma på led i klorvatten.

Plus: fem minuter från tunnelbanan och gångavstånd till Kungsholmen
Minus: påklädda kafégäster som tittar på fåtalet badare

lördag 12 juli 2014

Grycken, den grynniga lynniga

Grycken, en bit från Stjärnsund, Hedemora kommun
Ett småstugeområde med vägbom är inte så lätt att forcera. Det går att cykla från Stjärnsund, eller att slarvparkera i en halvt igenvuxen uppfart mot en skogsväg vinkelrätt från vägen mot Gästrikland. I detta område sköter de boende sin badplats exemplariskt! På en finklippt gräsmatta med tallar och björkar som ger skugga finns bänkar för kläderna, i hagen går hästar att titta på, och Gryckens vatten har lokal berömmelse för sin kvalitet.

Det är bra för ungar med långgrund sandbotten, och när det börjar växa sjögräs kan du lägga dig och snorkla. Det finns gott om submarina stenbumlingar att stå eller sitta på, och vill du sola tar du rast en stund på flytbryggan – som är utrustad med termometer (för dagen +21’) och skurborste mot fågelskiten. Som sagt, stugägarna är noggranna och det ska respekteras!
Ingen tittar snett på en när man kommer utifrån, men självklart följer man platsens oskrivna regler.

Grycken är en tämligen fiskrik sjö, men det syns inte mycket av det i cyklopen. Däremot tunga stenar, graciöst vajande vattengräs och nedfallna, sjunkna trästammar i en tyst gröngyllene värld – tills du kommer i skuggan av träden eller solen går i moln. Då blir det svart. Och då parkerar du på närmsta sten hellre än att slå skallen i den.
Håller du skallen ovanför ytan ser du änder och doppingar leka vid båtplatsen, eller utsikten över Grycken.

Sjöns namn lär ska betyda den grynniga, det vill säga steniga. Den hänger ihop med kanotleden Edsken-Fullen-Grycken men bör vara riskabel att paddla i på grund av grunden. Grycken är den grynniga lynniga, här kan det blåsa opp på en liten stund och sjön blir avvisande blygrå med bistert vita kammar. Nästa stund simmar du över grönludna stenblock och drunknade tallstammar vid badplatsen som du fått förmånen att gästa.
Plus: bra att snorkla
Minus: trist vid mulet väder

torsdag 10 juli 2014

Hällsjön, källsjön - sommarens hjärta

Den som kör igenom Västerbyn norrut kan finna vägen upp mot Hällsjön. Här finns en liten fin badplats som helt och hållet sköts av sommarstugeägarna. Alltid välklippt gräs, en bänk för kläderna, sand och grus inne på grunt vatten – och så, knappa 25 meter från land, jättestenen. 

Att sitta med vatten upp till axlarna och filosofera på en stor sten mitt i en insjö mitt i världen är inte bara sommarens höjdpunkt utan livets. 
Att snorkla omkring den och speja nedåt den algbeväxta klippväggen är ett litet mysterium. Det känns som om otroliga hemligheter ryms djupt där nere, men det är inte mer än cirka tre meter så det går bra att ta sig ned och kolla in bottnen med cyklop. Då är den inte särskilt spännande. 
Men det är en fin upplevelse att glida runt med snorkel inåt land och för en stund leva med vajande sjögräs och stim av småfisk och solens rörliga rutnät över bottnen, allt i insjöns varma djupa tystnad.

Hällsjön är en källsjö med ovanligt klart vatten, ibland också svalt. Blåsiga dagar måste du vara vaksam, ty då är det svårt att urskilja stenblocken under ytan. Inte vill man skada sig när man är i sommarens själva hjärta.
Plus: jättestenen och snorklandet
Minus: myror
HD i Hällsjön, Västerbyn, Hedemora kommun
 

onsdag 9 juli 2014

Dalälven vid Husby kyrka


Dalälven vid Husby kyrka, Hedemora kommun
Husby vita bondkatedral är värd ett besök. Men vill du bada parkerar du vid lanthandeln, går över vägen förbi det lilla vita kaféet med bangolfen, och finner en trappa ned mot älven. 
Någon strand är det inte. Det är en brant stig som oftast är röjd från nässlor. Klär om gör du på stigen eller bryggan. Den senare är i stort sett funktionell, den och längst ut finns till och med en liten hoppställning.

Visst går det att dyka, men oftast är vattnet så kallt att man hellre klättrar i på stegen. Det har också med strömmen att göra. Vanligen är den inte så stark, men den kan vara det. Därför är det bäst att börja simningen uppströms så man får glida med strömmen tillbaka. Simma inte ut i älven – där är strömmen stark! 
Ännu ett gott råd: Om du har låtit dig glida för långt medströms och måste simma uppför älven tillbaka till bryggan men känner att du är för trött - fortsätt då inte streta utan ta av in mot stranden, hur den än ser ut. 

Plus: härligt att guppa i älven och se upp mot trafiken på bron
Minus: inget för barn eller icke simkunniga

lördag 5 juli 2014

Sirsjön i Värmlands urskogar

Sirsjön vid Sahlströmsgården, Torsby kommun

Sahlströmsgården är ett hotell i Utterbyn några kilometer norr om Torsvik. Även om du bara stannar och fikar och tittar på konsthantverk här, i de värmländska skogarna, kan du gå nedför grässlänten och ta ett bad i den avlånga Sirsjön. 
Här inne i viken blir vattnet snabbt badtempererat kan man tänka – det var i alla fall skönt när vi var där, och ser otroligt lockande ut uppifrån gårdstomten. Men badplatsen är nästan igenvuxen med framför allt nate.
En innovation på bryggan är solgrinden som du hakar upp för att kliva i på en trästege. Tyvärr badas här alltför sällan, så trappstegen är snorhala av plankton. När du sedan ska simma ut trasslar du in dig i naten, ett ofarligt men tråkigt sällskap. Det blir svårt att koncentrera sig på utsikten över Sirsjön eller avgöra vattenkvaliteten.

Det står dykförbud på bryggan, men det är över 1.5m djupt så dyker du flackt går det bra. Risken är istället att du snor in huvudet i naten.

Plus: den läckra grinden
Minus: slingrande vattenväxter

 Inne i Torsby finns ett kommunalt bad i Sirsjön. Förhoppningsvis bättre röjt. 

onsdag 2 juli 2014

Matsbobadet - ju närmare, desto mindre

Matsbosjön, Hedemora kommun
Nystartade BADSÄSONG lider av kallt väder. Redan tycks den ha lite av temat o forna tiders bad! Men idag 2 juli kom jag äntligen i sjön efter jobbet. 

Matsbosjön är en av de små avsnörda rundsjöar som det är så gott om i södra Dalarna. Eftersom den är grund och badplatsen ligger mot eftermiddagssolen blir vattnet hyggligt varmt även en kall sommar.

Detta är en mycket prydlig badplats! Du parkerar längs vägen från Hedemora mot Västerby och tar trappa eller en brant stig (inte lämpligt för rörelsehindrade) ned till en gräsplan med lite sand invid vattnet. Omklädning finns, samt rejäla papperskorgar och en ruskig toa inne i buskarna.

Du går i från trappstegen på bryggan, eftersom det är rätt mycket vass vid stranden, och simmar lätt ut till flytbryggan på dykdjup. I Matsbosjön är allting lätt och nära! Simmar du längs stränderna har du god sikt in mot stugor och tomter där.


Plus: nära staden men fridfullt, bra vattentemp
Minus: inga vida vyer, direkt