fredag 27 juni 2014

Björnån

Björnån, mellan Orsa och Fågelsjö
Om du reser från Orsa på väg till Hälsingland finns en rastplats invid vägen där du parkerar. Går du förbi picknickborden kommer du till ån som mest liknar en fors, och finner en förtrollande plats av skummiga strömmar mellan stenblock och murar.

Vill man bada går det bra att stiga ned mellan stenarna och blöta utvalda kroppsdelar. Sedan vadar man till nästa stänkställe och upprepar manövern. Ett motionsbad!

Plus: Forskänsla
Minus: Går inte att simma

söndag 22 juni 2014

Västerhavet, Mellbystrand

HD vid Mellbystrand, Laholms kommun
Första gången jag såg havet var på den platta, sandiga Hallandskusten. Det var överväldigande. Badupplevelsen blev något i särklass, eftersom det var en mulen och blåsig sommar. På gummimadrasser surfade vi över grågröna vågdalar och slängdes ner under skummiga vågtoppar, kom upp igen och spottade salt. Eftersom det är långgrunt gick det nästan alltid att göra ett avstamp mot bottnen, men vädret ansågs dåligt och det var knappast några andra som badade. Ibland var det svårt att hitta tillbaka till familjens bo i dynerna mellan det sträva strandgräset.

Mellbystrands sandstrand är mycket lång, och här blåser ofta. Vid ett återbesök som vuxen en kylig dag gick jag inte ens i havet. Och det var, än en gång, inga badare. Som ni förstått var min familj inte van vid havet, och saknade den nödvändiga respekten för det.

Om man har tur med vädret och vindarna tror jag att Mellbystrand fortfarande är en simupplevelse för barn som inte är rädda för vatten. Det är betydligt mer gräs idag, och man kan självfallet ligga utsträckt på en filt och titta på havet, om man föredrar det. 
Plus: vågorna
Minus: vågorna

onsdag 18 juni 2014

Siljan, vid Nusnäs

Siljan vid Nusnäs, Mora kommun
Det är svårt att hitta bra bad runt Siljan, vilket är lite förvånande i denna stora, vida meteoritkrater. Har besökt en välförsedd badplats på Solllerön, men där var bottnen så lerig att det såg ut som mjölk utanför cyklopen. En mycket bättre badplats är denna brygga i Nusnäs, men det är svårt att hitta hit.

Från bryggan kommer du direkt ut på det djupa. Det är svårt att dyka i, eftersom man måste kliva över järnskrot i bryggänden, men detta kan ha ändrats. 
Stranden är småtråkig och stället är inte särskilt barnvänligt, men parkering finns en bit ifrån.
Plus: Den härliga Siljansvyn
Minus: Var ligger det egentligen? Varför är det så svårt att komma ihåg hur man körde förra gången? 

tisdag 17 juni 2014

Rälllingen, Långshyttan

Rällingen, Långshyttan
Hedemora kommun 


Strax bortom brukets idrottsplats finns dess tämligen välhållna badplats. Dykdjup från både cement- och träbrygga. Sand- och grässtrand och separat barnbad på grunt vatten. Hopptornet är gräsligt rostigt och ser så riskabelt ut att jag aldrig varit ditupp. Sjön är mörk med brunt myrvatten, ofta svalare än omkringliggande sjöar.

Parkering finns, liksom ruffiga omklädningsbås. Trots närheten till bruket är här sällan mycket folk. Max en barnfamilj, ettpar tonåringar och vi. Höjdskillnaderna kan vara svåra för rörelsehindrade.
+ Plus: Klart vatten
- Minus: Oklart om det verkligen är tillräckligt djupt under hopptornet

söndag 15 juni 2014

Badsäsong har startat

Här kommer foton på utomhusbad att läggas ut. Från små sjöar till hav, från dybotten till klippor. Det mesta från Dalarna, eftersom det är där bloggaren HD badar som mest. Ha en skön (sjön) sommar!
Grycken vid Stjärnsund